Over Sertse Zorg
Sertse Zorg is gespecialiseerd in cultuursensitief hulpverlening aan gezinnen en volwassenen met Oekraïense achtergrond.
Wij bieden begeleiding vanuit WMO en behandeling vanuit Jeugdwet. Dit doen we ambulant en/of op locatie. Wij zijn de bruggenbouwers tussen de Nederlandse en de Oekraïense cultuur. Wij spreken het Oekraïens en Russisch, de taal van het gezin/client. Wij zijn bekend met de Oekraïense en Nederlandse cultuur, de waarden en normen en de migratiecontext.
Wij vinden samenwerking met het gezin/client en hun netwerk, de verwijzers en andere betrokken organisaties heel belangrijk. Op deze manier kunnen wij samen bouwen aan duurzame veiligheid van kinderen en volwassenen van Oekraïense komaf.
Wij spreken de taal van de cliënt en zijn bekend met de culturele gewoonten, het verschil in gezondheidsbeleving, het verschil in het onderwijssysteem en de impact van een migratieverleden. Al deze zaken vragen een cultureel-sensitieve houding. Wij kijken naar hoe ieder mens is en helpen zonder waardeoordeel. Wij handelen op basis van respect en gelijkheid.
Sertse Zorg houdt rekening met deze specifieke kenmerken:
het opbouwen van een vertrouwensrelatie
het omgaan met taalproblemen
het overbruggen van cultuurverschillen en
het uitleg geven over de verwachtingen van de Nederlandse samenleving.
Ons aanbod
- Specialistische (GGZ) gezinsbehandeling (Jeugdhulp)
Sertse Zorg biedt (ambulante en op locatie) behandeling aan Oekraïense gezinnen.
Behandeling richt zich namelijk op herstel, genezing, ontwikkeling, stabiliseren en/of hanteerbaar maken van een probleem. Het gaat om het aanleren van nieuwe vaardigheden en vertrouwen leren krijgen in de toekomst.
Om de kwaliteit van behandeling te kunnen waarborgen, werken wij samen met een BIG-geregistreerde gedragswetenschapper. Zij heeft de regie over de jeugdhulp.
- Begeleiding voor volwassenen (18+) (WMO)
Sertse Zorg biedt passende (ambulante en/of op locatie) begeleiding aan Oekraïense volwassenen vanuit de WMO. Wij richten ons op de praktische en psychologische ondersteuning bij beperkingen.
Hoe doen we dat
Samen brengen we persoonlijke doelen van client in kaart
Bij de start van een traject bij Sertse Zorg brengen wij eerst in kaart welke (psychologische) factoren belemmerend zijn en een rol spelen in de zelfredzaamheid en maatschappelijke participatie. Dit resulteert in persoonlijke doelstellingen op de volgende terreinen: relaties, financiën, gezondheid, stresshantering, tijdsplanning, dagelijkse activiteiten, huishouden en werk. Deze factoren noemen wij de leefgebieden. Sertse Zorg streeft naar het bevorderen van persoonlijke groei, het versterken van sociale vaardigheden en het vergroten van het sociale netwerk.