VOOR NEDERLANSTALIGE
Hoe kunt u hulp van uw gemeente in Nederland aanvragen?
In Nederland zijn er verschillende soorten hulp die u of uw gezin kunt krijgen van uw gemeente. De kosten worden gedragen door de gemeente waarin u als inwoner staat ingeschreven. De gemeente schakelt professionals in, afhankelijk van het soort hulp dat u of uw gezin nodig heeft.
De maatschappelijke hulp die u van uw gemeente kunt krijgen, is in 2 groepen georganiseerd:
1 - Hulp voor kinderen (-18) en ouders. Dit soort hulp heet in de volksmond ‘Jeugdzorg’.
In Nederland is het jeugdzorgstelsel geregeld in de Wet Jeugdzorg. Deze wet bepaalt dat gemeenten bestuurlijk en financieel verantwoordelijk zijn voor alle vormen van jeugdzorg en jeugdhulpverlening.
Gemeenten bieden (eerstelijns) begeleiding aan minderjarigen en gezinnen via sociale wijkteams, buurtteams of buurtnetwerken. Gemeenten schakelen voor specifieke hulp vaak (tweedelijns) externe gespecialiseerde organisaties in, zoals Sertse Zorg.
De teams of instanties werken altijd samen en streven ernaar de ondersteuning en hulpverlening integraal en dicht bij het kind en het gezin te organiseren. De teams of bureaus zijn multidisciplinair, samengesteld met professionals uit verschillende organisaties.
2 - Hulp voor volwassenen (+18). Dit soort hulp is algemeen bekend als “WMO”, Wet Maatschappelijke Ondersteuning.
De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) zorgt ervoor dat iedereen kan blijven meedoen in de samenleving en zoveel mogelijk zelfstandig kan blijven wonen. Dit betekent dat gemeenten ondersteuning moeten bieden aan inwoners die hulp nodig hebben bij het leiden van een zelfredzaam leven. Dat begint bij het zorgen voor goede leefomstandigheden in je eigen dorp of stad. Iedereen moet kunnen deelnemen aan de samenleving op een manier die bij hem of haar past. De WMO is beschikbaar voor iedereen van 18 jaar en ouder. Dit gebeurt in overleg met de gemeente. Begeleiding vanuit de WMO gaat niet over het overnemen van taken, maar over het helpen daarbij.
VOOR NEDERLANSTALIGE
Hoe kunt u of uw gezin hulp bij uw (gemeente) aanvragen?
Het proces bestaat uit 4 stappen:
1
2
3
De gemeente analyseert de hulp die u nodig heeft en beslist of hun eigen team u kan helpen (eerste lijn) of dat zij een externe (tweedelijns) professional moet inhuren, afhankelijk van uw behoeften.
4
Nadat u het aanbod heeft geaccepteerd, stelt de gemeente (gemeente) een opdracht (beschikking) op voor (tweedelijns) gespecialiseerde professionals om u te helpen.
Sertse Zorg kan u helpen begrijpen hoe het proces verloopt om hulp aan te vragen voor uw gezin. Voel je vrij om contact met ons op te nemen.